La salut a Catalunya

Estadística salutweb.gencat.cat

http://salutweb.gencat.cat/web/.content/home/el_departament/estadistiques_sanitaries/enquestes/onada09/esca2014_resultats.pdf

Entre la població de 15 anys i més, les dimensions de la qualitat de vida relacionada amb la salut que més freqüentment presenten problemes són el dolor o malestar (el 31,0%), l’ansietat i/o depressió (el 18,2%) i els problemes per caminar (el 13,6%)

  • Gairebé la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (sobrepès o obesitat). El 33,1% té sobrepès, i el 15,0%, obesitat.
  • El 30,4% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes (sobrepès o obesitat).
  • El 38,0% de la població de totes les edats pateix alguna malaltia o problema de salut crònic o de llarga durada.
Segons la premsa

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/sanitat/poblacio-catalana-pateix-ansietat-5714072

  • El 18% de la població té ansietat.
  • El 15% de nens catalans tenen ansietat.

7 milions de capces d’ansiolítics i 6,5 milions de capces d’antidepressius venuts en un any a Catalunya.

Els que no són part de l’estadística tenen moltes probabilitats de formar-ne part en el futur si no es cuiden. Un 25% de la població de més de 70 anys pren antidepressius. Un 12% hipnosedants. Un 9% antipsicòtics, un 6% pren 10 o més medicaments combinats. http://www.ara.cat/societat/Augmenta-lus-dantidepressius-gent-gran_0_1703829624.html

Quants d’aquells que no són part de l’estadística tenen salut òptima o un estat de felicitat i tranquil·litat i estan preparats per afrontar dificultats sèries indesitjables que porta la vida a vegades?

Estem davant un repte.

Es pot fer alguna cosa? Sí. Cuidar-se. Cuidar-se per tenir una bona qualitat de vida i per poder fer alguna cosa pels que no arriben a poder cuidar-se ells mateixos.

Com cuidar-se?

Sortint del somni de l’infant amb totes les seves creences adquirides, abandonant patrons que ens impedeixen arribar a tot allò que tenim clar que seria bo per nosaltres, adoptant noves creences, fent ús de la voluntat que tots tenim, aixecant-nos amb determinació i reconstruint-nos a nosaltres mateixos i a la nostra societat, aprenent a valorar-nos i a tenir més confiança amb nosaltres mateixos, afrontant allò que ens fa patir o ens fa por, aprenent a comunicar-nos, aprenent a cooperar i perseverar davant la dificultat…

Tot això només es pot fer realitat si mirem dins nostre, prenem responsabilitat i adoptem una manera de viure diferent, una manera de viure més reflexiva i conscient i d’aquesta manera poder portar a la pràctica allò que sabem que és bo, ètic, saludable i constructiu. Hem de voler sortir de l’estat depressiu general de la societat que és clarament en una crisi de valors. El moment és bo perquè podem fer alguna cosa per millorar la situació. Hem de creure en una societat diferent perquè es manifesti i actuar en conseqüència segons noves creences.

David Urgeles